söndag 30 december 2007

Snart (foto)nyår

Nyår är snart här och chansen till att få mycket fina bilder. För att fota fyrverkerier är inte så svårt som det kan låta men det krävs lite förberedelser om det ska bli bra. Det krävs också lite utrustning, framför allt ett stativ då man måste använda sig av lång slutartid. Det går naturligtvis att försöka hitta något att ställa upp kameran på men det brukar sällan bli jättebra.
Det första man måste göra är att försöka räkna ut på vilken höjd raketerna kommer att smälla av så att man i förväg kan ställa in kameran. Naturligtvis kan man inte veta exakt men att förbereda sig så man vet på ett ungefär kommer att underlätta betydligt när det börjar.
Kameran ska vara inställd på manuell fokus (skärpa) då autofokusen inte kommer att hänga med eller veta vad den ska fokusera på.
Har man kamera med slutarinställning Bulb så använd den annars går det att ställa på en viss tid.
Ställer man in kameran på en väldigt lång tid så kan man använda sig av ett svartkort (svart papper) som man sätter framför linsen när det smält klart.
Svartkortet kan man även använda sig av om man vill få med flera smällar på samma exponering.
För att lyckas med detta så ställer man kameran i läget bulb (eller så lång tid man kan) och så håller man svartkortet framför linsen tills det är dags för smällen, då drar man helt enkelt bort det och när det har mörknat så sätter man för kortet igen. När nästa raket är på gång så drar man undan kortet igen.
Man kan helt enkelt säga att man har skapat sig en egen slutare på detta viset. Det är lite svårt att säga exakt vad man ska ha för bländare men prova med runt f/10 (beror lite på hur många raketer man vill ha med på varje exponering och hur länge man släpper in ljus).
Hoppas ni har fått lite tips nu och att ni lyckas med att fånga några härliga bilder. På de bilder som jag har här så är det bara en smäll på varje, så det är inga dubbelexponeringar.
På dessa bilder har jag använt mig av den enkla metoden och bara ställt in slutartiden på 4 sec och bländare f/11.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: