torsdag 13 mars 2008

Fotohistoria

Eftersom det var ett tag sedan jag skrev så tänkte jag idag skriva lite om hur fotograferandet började i världen. I fall det är någon som skulle vara intresserad.

Det första fotografiet sägs ha tagits av den franske kemisten Joseph Nicéphore Niépce 1826. Bilden togs från ett fönster och föreställde utsikten över några tak. För att få fram denna bild använde han sig av en tennplåt preparerad med asfaltemulsion och exponerade den i ca 8 timmar.
Asfaltemulsion är en blandning av smält asfalt och varmt vatten.
Den 7 januari 1839 avslöjade Louis Jacques Mandé Daguerre i Paris att han kunde fixera bilder i en så kallade camera obscura. Detta räknades som en väldigt komplett lösning även om exponeringstiden kunde ligga på 30 minuter.
I augusti 1839 lämnade den franska staten uppfinningen till världen och daguerreotypin spreds snabbt.
Förste yrkesfotografen i Stockholm var löjtnanten Lars Bentzelstjerna som också kan tillägas att han tidigare varit främlingslegionär.
Både niépce och Daguerre samarbetade med denna uppfinning, men att efter Niépces död 1833 fortsatte Daguerre ensam att utveckla tekniken som fick sitt namn Dagerrotypi.

Dagerrotypimetoden går till på det viset att man utsätter en silverplätterad kopparplåt med jodångor som bildar ett ljuskänsligt skikt av silverjodid. Plåten som man sedan fick i kameran framkallades i kvicksilverångor och man fick på det viset fram en possitiv bild.

Hoppas nu att någon har har lärt sig något nytt, kommentera gärna om något kanske inte skulle stämma eller om ni skulle vilja lägga till något.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: